?

Sår i skjeden etter samleie, hva er årsaken?

Kvinne 24 . 23 April 2020
Spørsmål

Jeg opplever å bli fort "sår" rundt skjedeåpningen (og litt innover) hvis jeg har sex med kjæresten min flere dager i strekk. Jeg opplever meg kåt og våt nok, men fortsatt gjør det litt vondt med en gang, og særlig etterpå. Underveis går det fint, man glemmer litt og vender seg litt til det. Hvis han kommer i meg, eller jeg tisser etterpå, kan jeg kjenne på sterk svie i en time. Det er som om det er små rifter, sår i huden som "saltet" kommer i. Jeg går på p-piller, og kan det ha noe å si? Det var bedre en periode da vi bare brukte kondom, og jeg ikke gikk på piller. Også er han ganske stor. Kan det hende at størrelsen gjør at jeg blir sår uansett?

Kvinne (24)
Helsesykepleieren svarer
Hei

Sex skal være en fornøyelse, men for mange kvinner kan svie og ubehag ødelegge for nytelsen. Det kan være mange grunner til det, men som oftest er det bare snakk om en helt ufarlig tilstand som vaginal irritasjon.

Svie er et signal på at noe kan være galt, uansett om det skyldes irritasjon eller infeksjon. Jeg vil råde deg til å utelukke bakteriell infeksjon som gonore og klamydia dersom det er aktuelt. Svie kan nettopp være et symptom på kjønnssykdom, så det er alltid viktig å utelukke det.

Det at du går på p-piller kan ha noe å si, ja. Hormonendringer kan forårsake at du har mindre utflod. Utflod er en naturlig måte for skjeden å rense seg selv på, samtidig som det er et naturlig smøremiddel under sex. Skjeden er svært tøyelig, men størrelsen på penisen hans kan forårsake rifter spesielt hvis skjeden allerede er tørr og irritert. Da vil det kjennes ut som en brennende følelse ved vannlating etterpå.

Hyppig samleie kan også forårsake svie fordi friksjonen som oppstår i skjeden kan resultere i tørrhet. Da kan det fort bli en irritasjon fordi huden i underlivet er ekstra sensitiv. Det skal ikke så mye til før underlivet ditt skubbes ut av balanse og bli infisert med bakterier.

Vil råde deg til å bestille time hos fastlegen din dersom det ikke gir seg over tid. Da kan legen utelukke sopp, bakteriell vaginose eller andre tilstander som eventuelt kan behandles. Du kan også bestille time hos helsesykepleier for vurdering av prevensjonsbytte (Sjekk ut om din studentsamskipnad har helsesykepleier, eller oppsøk helsestasjon i din kommune).

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Helsesykepleier, SiO Helse

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?